Eigentijds_ontwerp_bezoekerscentrumVASD-tabakschuurs-5.jpg

Eigentijds ontwerp bezoekerscentrum Tabaksschuur

VASD

Interieurarchitecten

Eigentijds ontwerp bezoekerscentrum Tabaksschuur (7)

VASD

Interieurarchitecten

VASD schept ruimte. We combineren architectuur en interieurarchitectuur met alles wat nodig is om een aangename omgeving te creëren voor de gebruiker. Of het nou om nieuwbouw, verbouw, herbestemming of renovatie gaat: we laten gebouwen ademen. Dat doen we niet alleen met bouwkundige ingrepen, maar ook met eigenzinnige productontwerpen, vormgeving en beeldende kunst. Indeling en inrichting worden vanzelfsprekend, er komt rust in een gebouw. We spelen met licht en doorzicht en laten ruimtes groter lijken dan ze zijn. Uiteindelijk maken we er altijd meer van dan de vraag waarmee het begon. 

We zijn zowel architect als interieurarchitect en lid van de BNA en de BNI. Onze benadering is daardoor integraal: we bekijken elk project vanuit alle kanten, en vanuit alle gebruikers. En we beginnen dan ook altijd met veel vragen. Om erachter te komen wat iemand wil, nodig heeft, mooi vindt en wat het budget is. Door die persoonlijke wensen helemaal te doorgronden, kunnen we oplossingen ontwerpen die meer opleveren dan de opdrachtgever zelf had kunnen bedenken. 

VASD bestaat sinds 1997. Wij zijn Branko Vlamings en Anne van Abkoude. Als architect, interieurarchitect is Branko de specialist op het ruimtelijke vlak. Anne deed de Rietveld Academie en specialiseerde zich in kleurconcepten, vormgeving en social design. Vanuit deze verschillende disciplines leveren we samen de input voor onze ontwerpen.

Over dit project

Vijftigjaar geleden hing deze schuur nog boordevol tabaksbladeren. Nu kun je er tentoonstellingen bekijken, informatie over de omgeving krijgen, koffie drinken en een wandeling beginnen. In de nok hangen ook weer wat bladeren te drogen, want het is en blijft een tabaksschuur. In opdracht van Stichting Het Utrechts Landschap maakte VASD interieur & architectuur een ontwerp voor een eigentijds bezoekerscentrum. De uitdaging lag in het ontwerpen van een nieuwe functie in een beschermd rijksmonument, zonder het contact met de geschiedenis te verliezen. De oplossing werd gevonden in een rechthoekige, transparante doos die tussen de spanten van de oude schuur is geschoven. 

 

Hoe maak je een aantrekkelijk bezoekerscentrum in een donkere, tochtige schuur waar je geen ramen in mag maken? Met het inpassen van een transparante doos van 125 m2, is binnenin een nieuwe wereld gecreëerd die de sfeer van de oude wereld versterkt. Het witte stucwerk – de plek voor informatie, foto’s en kunst – wordt afgewisseld met enorme ramen op onverwachte plaatsen. Deze bieden van binnenuit goed zicht op de rustieke houten omhulling. Door de nok van onderaf aan te lichten, is te zien hoe de schuur in elkaar zit. Ondertussen heeft het daglicht dat tussen de dakpannen doorsijpelt een betoverend effect op de ruimte. In de looproute tussen de oorspronkelijke buitenkant en het toegevoegde volume is de overgang tussen en oud en nieuw tastbaar gemaakt.

 

Aan de buitenzijde is slechts één ingreep zichtbaar, die meteen een signaalfunctie heeft: dit is meer dan een tabaksschuur. In de originele deuropening is een nieuwe, steenrode doorgang gemaakt die de entree naar het bezoekerscentrum markeert. De twee grote taatsdeuren, die zich met een hoek van 90 graden om de entree heen vouwen, kunnen volledig naar binnen worden geklapt. Hiermee wordt extra daglicht toegelaten en ontstaat tegelijkertijd een opvallend ‘uithangbord’ voor voorbijgangers. 

 

Fotografie: Dennis Brandsma
 

Wil je meer weten over dit project?

Wij helpen je graag.