Luifel_gevel_renovatie_winkelcentrum1.jpg

Luifel en gevel renovatie voor winkelcentrum

Luifel en gevel renovatie voor winkelcentrum (8)

derksen|windt architecten

Architecten

derksen|windt architecten is een jong, verfrissend en ambitieus architectenbureau met een eigen visie, opgericht in 2008 door Jeroen Derksen en David Windt. ‘Wij zijn ons bureau gestart omdat we onze onderscheidende visie binnen de architectuur in projecten terug willen laten komen. Bij iedere opgave die wij krijgen ontwerpen wij vanuit de echte wens en de beleving van de opdrachtgever. Hiervoor doen we onderzoek en ontwerpstudies naar wat er kan om zo dicht mogelijk bij de, voor die opgave, perfecte oplossing te komen. We zoeken een helder en ideaal vertrekpunt, iets wat de opdrachtgever (soms bewust maar soms zonder het te weten) geeft, waar vanuit we tot een mooi, vaak origineel en in ieder geval sterk concept komen.’

Over dit project

Dit winkelcentrum was in de uitstraling, zoals vele winkelcentra in Nederland, verrommeld en gedateerd geraakt. Bij het ontwerp voor de renovatie was ons doel nieuwe energie en een eigentijdse uitstraling in het pand en de omgeving te krijgen.

Als basis namen we de originele gevel van het gebouw bij de oplevering decennia geleden. Een uitgesproken vorm door een betonnen constructief kader met daarin terugliggende vlakken. De structuur van het gebouw werd getoond in de gevel. Dit hebben we terug gebracht door gebruik van terugliggende verticale houten geveldelen die het totale vlak vullen. Hierdoor ontstaat er een beeld waarin de mooie verdeling van de constructie en de structuur van het gebouw zichtbaar is. Het verscholen potentieel van het gebouw komt eruit, waarmee het gebouw direct aan kracht toe lijkt te nemen en steviger komt te staan in de drukke, volgebouwde omgeving.

Daarbij hebben we een toevoeging gedaan door de nieuwe luifel als promenade te benaderen. Dit meest in het oog springende onderdeel hebben wij massief vorm gegeven waardoor de winkels in de plint uitgebreid lijken te worden tot waar de luifel eindigt. Deze beëindiging wordt sterk geaccentueerd door de V-kolommen die dag en nacht worden aangelicht en de luifel architectonische waarde en een robuuste uitstraling geven. Het wordt onderdeel van het krachtige gebouw zelf.

Er was leegstand door wegtrekkende huurders. Het nieuwe aangezicht heeft direct het gewenste effect gehad voor de eigenaar en de winkels waren kort na de verbouwing verhuurd.

© Ruben Dario Kleimeer / derksen|windt architecten.

Wil je meer weten over dit project?

Wij helpen je graag.