Theater_bibliotheek_de_Bussel_Frans_van_Hooijdonk.jpg

Theater bibliotheek de Bussel

Frans van Hooijdonk lichtontwerp

Lichtspecialisten

Theater bibliotheek de Bussel (4)

Frans van Hooijdonk lichtontwerp

Lichtspecialisten

Ons zicht op de wereld om ons heen wordt bepaald door zowel materiaal als licht. Licht echter, wordt voor ons menselijk oog alleen zichtbaar door interactie met genoemd materiaal, en materiaal bestaat op zijn beurt weer alleen door de aanwezigheid van licht, tenminste voor het oog. Deze interactie definieert de visuele wereld waarin we wonen, werken en leven. Van het Pantheon in Rome, met zijn enkele ronde lichtopening in het plafond waardoor een  theatrale lichtstraal vanuit de hemel naar binnen treedt, tot de openbare verlichting in Vals die door enkel het wegdek te  verlichten het pad voor je onthult, zonder de omgeving in een gloed van licht te zetten. Licht zorgt in zowel de binnen- als de buitenruimte voor sfeer, diepte en definitie.

Over dit project

In 2015 opent het gebouw waarin theater “de Bussel” en bibliotheek “theek 5” zijn gehuisvest haar deuren. Door het verplaatsen van de oorspronkelijke entree delen theater en bibliotheek dezelfde ingang welke uitkomt in een centraal gelegen foyer waarmee het gebouw wordt omgedoopt naar “huiskamer van Oosterhout, mede doordat het gebouw het Basiliekplein met het Torenplein verbindt ontstaat de ontmoetingsfunctie.

Het gebouw kan op verschillende manieren worden gebruikt. Naast het gebruik als bibliotheek en de reguliere theaterzalen voor voorstellingen kan het hele gebouw ingezet worden voor festivals, congressen of bedrijfspresentatie. Er zijn meerdere zithoeken, een mediatheek, studiehoek, boekenkasten, een eethoek, grote gordijnen voor het maken van flexibele afscheidingen.

Deze flexibiliteit vraagt voor een evenzo grote flexibiliteit van de licht installatie vandaar dat er een oplossing is ontwikkelt op basis van op maat gemaakte sparingen in het plafond waarin moderne led spots zijn opgenomen die verplaatsbaar en richtbaar zijn. De sparingen zijn in een zorgvuldig gekozen ritme geplaatst. Als aanvulling zijn er in de foyer hanglampen geplaatst waarmee het huislijke karakter van de “woon- kamer” wordt onderschreven. De l.ichtlijnen onder de traptreden in de foyer nodigen uit om op de trap plaats te nemen voor een gezellig gesprek of als toehoorder tijdens een presentatie.

Bibliotheek theek-5 is in 2017 uitgeroepen tot de beste bibliotheek van Nederland.
Type: Theater / Bibliotheek
Architect: DP6 in samenwerking met 3TO Carol Groenewegen
Lichtontwerp: Frans van Hooijdonk / IP68
Leverancier: QC Lightfactory in samenwerking met Viabizzuno
Fotografie: Michel Kievits

Wil je meer weten over dit project?

Wij helpen je graag.